HTML

A gyakorlati nyelvtudásért

Itt a PRIME Oktatóházról, a nyelvoktatásról, tanfolyamokról és a jó kommunikációhoz kapcsolódó hasznosságokról olvashat.

Feedek

Priming, a befolyásoló emlékezet

2013.03.01. 08:00 Prime Tanár

Naponta látom, de amikor Baddeley könyve pont ott nyílt ki, tanultam egy újabb jelentését:

Priming- the process whereby presentation of an item influences the processing of a subsequent item, either making it easier to process (positive priming) or more difficult (negative priming)

Magyarul előfeszítés, előhangolás, mert az emlékezetkutatók szerint egy inger előzetes észlelése illetve felidézése előhangolja, előfeszíti a rá következő inger feldolgozását. Sokféle lehet, jó és rossz hatása is van. Csak felvillan egy kép, és a következő hírt máshogy kezeljük. Egy szólistát nézünk, és a következő feladatban könnyebben tudjuk megfejteni a keresztrejtvényt vagy szócsaládokat alkotni a látott szavak alapján. Egy beszélgetésben partnerünk szenvedő szerkezetet használ, és válaszunkban mi is váltunk, mondatunk nyelvtanilag is ráhangolódunk a másikra. Idős emberekről tanulunk, és az óra után lassabban, görnyedtebben megyünk ki a tanteremből.

Ha hagyjuk, befolyásol minket, ha csináljuk, befolyásolunk másokat. De a Prime-ban, a nyelvtanításban mindenképpen van helye: a bemelegítő feladatokban, a szókincsbővítő gyakorlatokban, a tanár példamondataiban, a szövegértési feladatok elején, az esszéírás előkészületében, az audio-video példák bemutatásában.

És mindezzel - ahogyan korábban is írtuk - egymást segítjük.

1 komment

Címkék: olvasás angol beszélgetés tapasztalat nyelvtanfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://prime-oktatohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr415299323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarbazis 2015.09.26. 22:06:04

Sziasztok!

A budapesti magántanár-adatbázis! www.tanarbazis.hu

Keress tanárt vagy jelentkezz Te is tanárnak! Kérünk oszd meg, mert másnak is szüksége lehet rá!

Like: www.facebook.com/tanarbazis
süti beállítások módosítása