HTML

A gyakorlati nyelvtudásért

Itt a PRIME Oktatóházról, a nyelvoktatásról, tanfolyamokról és a jó kommunikációhoz kapcsolódó hasznosságokról olvashat.

Feedek

TRE - túlhaladtak rajta az események

2013.02.04. 08:00 Prime Tanár

OBE - overcome / overtaken by events, hadügyi szakzsargon, amikor az eredeti katonai tervet felülírják a nem tervezett események, és más megoldást kell választani. A fordítók (Sudár Balázs és Darnyik Judit a proz.com -on), ügyesen találtak magyar megfelelőt, és egy egyébként fantasztikus könyvnek köszönhetően a kifejezés átkerült az üzleti nyelvbe. 

A kérdezés művészete c. könyv 2008 végén jelent meg, és a szerző, Terry J. Fadem ötletét ellesve azóta számtalan dolgot címkézek fel így, mert egyszerűen túlhaladtak rajtuk az események. Ötletek, mappák, feladatok kerülnek a virtuális fiókba, és az újabb események alapján néha van, hogy előkerülnek, de néha nem.

A tanulásban, a munkában egyáltalán nem baj, ha vannak ilyen szakaszok. Kell a rossz ötlet és a rossz terv is, hogy a kreativitás és az értékes dolgok megtalálásnak képessége fejlődjön (ez utóbbi angolul a "serendipity", mely egyike a szép, de lefordíthatatlan angol szavaknak). Minden gyorsan változik, újabb trendek és események jönnek, az ötletek között a rangsorolás is más lesz. De ne bánjuk sosem, ha eltöltöttünk 2-3 órát nyelvtanulás ürügyén például egy kifejezés megértésével és gyakorlásával, majd másnap kiderül, hogy ezt már csak nagyon elvétve használják a mai világban. Minden részfeladat hozzájárul a tapasztalatszerzéshez, a tudás bővítéséhez - csak tanuljuk meg elengedni és újrahasznosítani is az eseményeket!

A nyelv pedig épp olyan gyorsan változik, mint a dolgok körülöttünk. Az angol OBE rövidítés tovább alakul:

- How come you didn't finish that?

- Well, I was OBE'd.

Nos, most befejeztem, mert túlhaladtak rajtam az események...

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtanulás listák angol nyelvújítás TRE

A bejegyzés trackback címe:

https://prime-oktatohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr925060922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása