HTML

A gyakorlati nyelvtudásért

Itt a PRIME Oktatóházról, a nyelvoktatásról, tanfolyamokról és a jó kommunikációhoz kapcsolódó hasznosságokról olvashat.

Feedek

Nézegetem a Jóisten ablakait

2013.01.01. 14:30 Prime Tanár

Kellemes időtöltéssel kezdődött az év, mert nyugodtan újraolvashatom egy már majdnem elfelejtett kedvencemet: Milan Kundera első franciául írt regénye a La Lenteur  (Lassúság) 1995-ben jelent meg, angolra fordította Linda Asher ("Slowness" Harper Collins Publishers, 1996).

kundera slowness harper.jpg

"Why has the pleasure of slowness disappeared? Ah, where have they gone, the amblers of yesteryear? Where have they gone, those loafing heroes of folk song, those vagabonds who roam from one mill to another and bed down under the stars? Have they vanished along with footpaths, with grasslands and clearings, with nature? There is a Czech proverb that describes their easy indolence by a metaphor: “They are gazing at God’s windows.” A person gazing at God’s windows is not bored; he is happy. In our world, indolence has turned into having nothing to do, which is a completely different thing: a person with nothing to do is frustrated, bored, is constantly searching for the activity he lacks."

Laziness, indolence, gazing at God's windows - van különbség. Ha lusta lennék, még a könyvet sem fognám a kezembe (legkevésbé az angol változatot). Ha tétlen, akkor érezném, hogy újév napján kellene valamit csinálnom, csak nem tudnám, hogy mit. Ám ez az édes semmittevés - ez élvezet!

Kundera regénye a kilencvenes évek közepén jelent meg, miközben egy érdekes irányzat terjedt világszerte: a Slow Food 1986-tól egy teljes mozgalmat alakított ki az ezredfordulóra (Slow Design, Slow Travel, Slow Cities etc.). A Slow Movement az élet minden területén megjelenik, felhívja a figyelmet az értékekre, a környezetre, az embertársakra. Jó érzés, hogy sokan ezt tartják fontosnak a világon, és írnak róla, olvashatunk róla, beszélgethetünk róla angolul is. De addig is, nézegessük a Jóisten ablakait!

(A regényből részletek itt olvashatók magyarul.)

(A kép forrása: HarperCollins)

Szólj hozzá!

Címkék: angol beszélgetés élmény lassítás

A bejegyzés trackback címe:

https://prime-oktatohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr24977816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása